Jste zde:  
||
||
Klubová výstava v Srnčí – pohled odjinud

Články

Klubová výstava v Srnčí – pohled odjinud

Jsem rád, že jsem měl tu čest a mohl jsem být ředitelem Klubové výstavy Novofundlandklubu ČR, která se konala v Srnčí 15. dubna 2006.

Protože se věnuji spíše vodní záchraně, nemám zkušenosti z mnoha výstav a proto mohu jen ztěží porovnávat. Přesto jedna věc byla zřejmá už na první pohled – výstava je především SHOW. Troufnu si říci, že není mnoho výstav v ČR, ať už kteréhokoli plemene, které by se mohly rovnat bohatostí doprovodného programu a zároveň propagací našeho krásného plemene. Už předchozí den bylo na náměstí velké srocení davů – předvedení agility, výcviku novofundlanďanů (jsou nejen krásní, ale i chytří) a další „drobné“ části programu, jako například mažoretky byly příjemnou prezentací toho, co mělo následovat další den.

A následovalo. Podle mne je sice novofundlanďan nejkrásnější, když plave, ale spousta chovatelů, majitelů a diváků mělo určitě jiný názor: Rozhodčí to budou mít těžké. A měli – vždyť spravedlivě rozhodnout mezi tolika krásnými psy a fenami se zdálo takřka nemožné.

Rozhodčí nešetřili slovy při popisu psů a fen, škoda, že při dvou kruzích nešlo použít pro popisy ozvučení, možná by i diváci nemuseli tolik natahovat uši. Velmi kladně hodnotím, že každý posudek byl široce a dobře zdůvodněn. Kdo vystavuje častěji, ví, že každý rozhodčí má trochu jinou představu ideálního novofundlandského psa. Někdo klade větší důraz na hlavu, někdo na kostru, někdo na pohyb... A je to tak dobře, hezkých psů a fen je mnoho, ale jenom jeden může vyhrát. A je to tak správně, i když každý ví, že přece nejkrásnější je ten jeho. Doprovodný program byl tradičně bohatý, vtípky jej doprovázel Zdeněk Srstka, mažoretky na úvod a vystoupení Železného Zekona na konec jen podtrhlo kvalitu výstavy.

Organizace výstavy byla týmovou prací, kdy se jeden mohl spolehnout na druhého a ač se naše sdružení Foundland Czech na podobné akci spolupodílelo poprvé, rozdíly nebyly patrné.

Velký dík patří jak sponzorům, kterých bylo několik desítek, tak i hlavní organizátorce Zdeňce Bartošové, která tuto akci pořádá již tradičně a je vidět, že má v pořádání rutinu. Drobné zmatky, které vždy na tak velké a složité akci nastanou, byly řešeny rychle a s nadhledem.

Celkově byla výstava dobře zorganizována a byla pro všechny dobře stráveným dnem.

Vytisknout E-mail