Jste zde:  
||
||
Databáze

Databáze

NOVÁ DATABÁSE NOVOFUNLANDSKÝCH PSŮ

hlavicka-nfk-database-blue-w

Po několikaměsíčním vývoji a testování byla nová databáse Novofundlandských psů uvolněna do normálního provozu.

Na členské schůzi v Sázavě byla tato databáse, ač již plně funkční, ještě presentována v testovacím provozu, kdy byla přístupná pouze registrovaným navštěvníkům webu Novofundland Klubu ČR.

Během následujících dvou týdnů se podařilo doladit poslední drobnosti a přešla do normálního provozu. Současně s tím byly zrušeny původní, (neaktualisované), přehledy chovných psů a fen a byly nahrazezeny přímým výpisem s databáze, který je však s databásí přímo funkčeně provázán.

V databási, (v době jejího oficiálního spuštění), je více než 400 novofundlandských psů, převážně z České Republiky, nicméně počet zavedených psů se stále rozšiřuje a data stávajících psů jsou průběžně dle možností aktualisována. Přednostně jsou v ní uvedení psi a feny, kteří byli u nás v posledních 10ti letech chovně využiti, tzn.existují po nich potomci, dále chovní jedinci a následně se doplňují i narozená štěňata. Zadávání dat do databáse je časově náročné a tak nenajdete-li v seznamu momentálně vašeho psa či fenu, nebo jiného Novofundlaďana, který vás zajímá, je to jen otázka času a trpělivosti, (nebo také chybějícíh dat). Celý proces můžete ovšem urychlit, pokud na chybějícího psa upozorníte, nebo ještě lépe zašlete potřebná data nebo fotografie. Oceníme nejen my, ale v první řadě uživatelé databáse, dodáte-li  data a zejména fotografie chovných psů a fen využitých v minulosti, nasketované dobové dokumenty atd., které bude možno k jednotlivým psům vložit.

Co se fotografií týče, ujistěte se, že se jedná o fotografie ke kterým máte buď vy, nebo vaše rodina, autorská práva a nebo autor se zveřejněním fotografií souhlasí. Proto je nutno k fografiím uvést kdo tyto práva vlastní, (jméno autora, zda jde o fota z rodinného alba apod), event.uvést, že autor již není znám. a samozřejmě kdo fografie zasílá. I když v naprosté většině případů, autoří fotografií nejen souhlasí, ale jsou rádi, že mohou svá fota veřejně presentovat, je přinejmenším slušné je jako autory uvést. Jsou však také vyjimky, kdy si to autor nepřeje a nebo jejich zveřejnění podmiňuje předchozím souhlasem, zvlášť vzhledem k tomu, že vykrádání webů je nehezký zvyk moderní doby. Toto upozornění nemá za účel vás odradit od vaší spolupráce, ale na druhé straně nemůžeme ručit za původ publikovaných fotografií. Pokud, přes tuto naši snahu, najdete v databási fotografii, kde jsou uvedeny nesprávné údaje, nebo dotčena cizí práva, prosíme o upozornění, abychom mohli dotčený dokument z webu stáhnout, nepodaří-li se nedostatek napravit.

JJ