4/2004

Dvě mouchy jednou ranou

"Spolupráce" - tak toto slovo zcela naplnila parta skvělých holek ve složení Alena Hutařová, Petra Zikánová, Jessica Denisová a dvě asistentky ze speciální školy pro postižené děti v Jihlavě, které se mnou šli na veletrh ZOO EXPO první říjnový víkend (pátek, sobota a neděle) na pražské výstaviště. To ovšem není kompletní představení naší skupiny. K tomu abychom mohli dělat i praktické ukázky canisterapie jsme samozřejmě potřebovali psy, takže jmenovitě novofundláci: Ayschen Stratony, Sisi Severozápadní Cesta a Carie Canadian Beardog, (omluven byl Sharp Severozápadní Cesta, který zvolil raději víkend mezi chlapy), tři malé číňanky a mladá bernardýnka Betynka. Nesmím samozřejmě zapomenout i na mužskou část kterou zdatně zastupoval Patrik Hutař.

A co tam? Byla jejich první otázka. Stánek o canisterapii - zněla moje odpověď. Každá z nich okamžitě přišla se zajímavým nápadem, jak nejlépe stánek vyzdobit. "Budeme něco prodávat?" to bychom měli. "A co?" zněl další dotaz. Pro odpověď jsem zase nešla daleko: "Přeci výrobky dětí ze speciální školy v Jihlavě".

Děti vytvořili spoustu krásných věcí z keramiky, Petra zase vyrobila nádherné květináče zdobené ubrouskovou technikou. Návštěvníci tedy měly z čeho vybírat. Celý výtěžek z prodeje byl jak jinak věnován Jihlavské škole.

Všechny psí dámy měly samozřejmě za úkol přilákat zákazníky a proto se střídali v sezení na stole, u kterého byl nápis "Hlaďte mě, mám to rád".

Dalším posláním našich hafanů byla každý den módní přehlídka psích oblečků. Práci modelek zvládly všechny opravdu bravurně.

Nejtěžší úkol nás ovšem čekal při přednášce na podiu každý den odpoledne, kdy nejvíce bylo naplněno slovo "spolupráce". Já měla v ruce mikrofon, o který jsem se dělila ještě s Alenkou, ta měla na starosti praktickou ukázku tzv. polohování se svým postiženým synem Patrikem a fenkou Ayschen. Dále byla na pódiu mladá Sisi a Carie pro předvádění dalších psích dovedností. Aby se nám dětská část publika při přednášce nenudila, vymyslela jsem pro ně soutěž. Měli namalovat malou číňaku. Do rohu podia jsme tedy postavili malé psí kanape a Gwendy na něm během celé přednášky ochotně pózovala. Na konci byl vybrán a oceněn nejhezčí obrázek a k tomu všechny děti dostaly časopis Planeta zvířat. Na úplný závěr pak měli všichni diváci možnost hladit a muchlat celou naši psí smečku. V neděli večer jsme byli všichni velmi unaveni, ale spokojeni z dobře odvedené práce. Dokázali jsme hned dvě věci najednou: udělat opravdu velkou reklamu novofundlákům, ale také alespoň trochu přiblížit spoustě lidem obsah slova "canisterapie".

Toto povídání nelze ovšem zakončit jinak než "Holky, děkuji" a těšit se na další spolupráci.

Vytisknout E-mail