4/2004

Dobřany 2004

Než se nadějeme, máme tady podzim a nám nezbyde, než vzpomínat na některé letní akce pořádané naším Novofundlandklubem. Letos v červenci proběhl 10. ročník tábora v Dobřanech u našeho člena Bohumila Matuchy, který se o nás a naše hafany vždy s obětavostí stará a poskytuje nám týdenní azyl. Někdo zde trávil celý týden, jiný třeba jen víkend, prostě jak se komu hodilo. I já jsem přijela jen na pár dnů, neboť mám mimo dvou psů ještě tři koně, a tak je nemohu na tak dlouhou dobu opustit.

Letos poprvé se v rámci tohoto letního výcvikového tábora konaly zkoušky z výkonu psů. Já osobně jsem se jich nezúčastnila, ale sledovala jsem celé zkoušky se zaujetím a držela palce i pěti fundlákům, kteří na zkoušky nastoupili. Pan rozhodčí na mě i na ostatní působil velmi přísným dojmem, ale posuzoval velmi spravedlivě, bylo znát, že má velké zkušenosti a nikomu nedá body zadarmo. Čtyři novofundlandští psi nastoupili na ZZO (zkouška základní ovladatelnosti psa), která se skládá z poslušnosti a speciálních cviků. Dva z nich v této zkoušce neuspěli, ale je třeba pochválit psovody za snahu. Příště jim to třeba vyjde, zkoušky jsou od toho, aby se to zkoušelo, někdy prostě pes nemá svůj den. Tuto zkoušku ZZO složily Chickyta Česorp s psovodem Jitkou Minaříkovou a C'Asta od Trojské skály s psovodem Věrou Čermákovou.

Dále Věra Čermáková se psem Badem od Trojské skály skládala ZPO1 (zkouška psa obranáře 1. stupně), která je speciální a velmi náročná. Skládá se z poslušnosti podle ZVV1 (zkouška všestranného výcviku 1. stupně) a ze speciálních cviků obrany, které se provádějí v terénu 100x30m, kde pes musí vyhledat pomocníka a označit ho. Dále následuje doprovod, prohlídka, hlídání pomocníka a nakonec je kontrolák, což je zadržení na 150 kroků se samostatnou činností psa, pouštění a hlídání do příchodu psovoda. Věra s Badem opět nezklamali a překvapili i pana rozhodčího úspěšným splněním této zkoušky. Věřím, že to dotáhnou ještě dál a držím jim palce v dalším výcviku. V sobotu večer nám Bohouš připravil opět pečené prasátko, zazpívali jsme si s kytarou a bylo nám fajn mezi kamarády z klubu. Poznali jsme i nové členy, kteří letos přijeli do Dobřan poprvé se svými štěňátky.

O víkendu se konal také svod, bonitace a členská schůze. Kdo přijel, tak zde určitě nebyl zklamán a ještě jednou děkujeme Bohoušovi Matuchovi za to, co pro nás v rámci své dovolené dělá.

Eva Macháčková a Besi od Tří proudů

Vytisknout E-mail