5/2004

Canisterapie na veletrhu v Praze

Written by NFK ČR on .

Již tradičně se první říjnový víkend konala v Praze na výstavišti akce s názvem ZOOEXPO. Jde především o prodejní výstavu pomůcek pro chov zvířat, ale nejen to. Prezentují se zde např. různé neziskové organizace pečující o opuštěná zvířata a také lidé, kteří pomocí zvířat pomáhají lidem s handicapem.

Díky Jitce Hořákové, majitelce chovatelské stanice "Nezkrotná markýza", která účast na veletrhu nejen sponzorovala a významně pomohla s vyřízení všech nezbytných formalit a vlastní účastí se svými fenkami novofundlandkou Carí a dvěmi fenkami čínského chocholatého psa Gwendy a Angelikou, se letos poprvé veletrhu účastnily i dvě feny novofundlandského psa se svou lektorkou, která s nimi pravidelně dochází do Pomocné školy pro žáky s více vadami v Jihlavě.

Nejen u svého stánku, doplněného výrobky dětí z již zmíněné školy, ale i na pódiu seznamovala návštěvníky veletrhu s canisterapií a jejím významem pro postižené děti. Během dvou víkendových dnů předvedla i několik ukázek, metod využívaných v canisterapii, především tzv. polohování s postižených chlapcem, které velmi zaujalo i přihlížející.

Canisterapie je v podstatě forma rehabilitace s velmi širokým využitím od domovů důchodců, přes stacionáře, až po školní zařízení. S pomocí canisterapeutických psů dosahují velkých pokroků autistické děti, které se psem snáze navazují kontakt a komunikují. Hyperaktivní děti pes může zklidnit a ty se pak lépe koncentrují a dětem po dětské mozkové obrně pomáhají uvolnit ztuhlé svaly. Pes toho však dokáže i mnohem více. Jen svou přítomností budí zájem apatických dětí a nevidomí mají jedinečnou příležitost vytvořit si představu o tom, jak pes vypadá, protože si tohoto velmi klidného psa může ohmatat od čumáku až po špičku ocasu.

Ačkoli má canisterapie velké úspěchy, tato lektorka ji dělá zcela zdarma a ve svém volném čase. Sama hradí nejen krmení, speciální pomůcky, ale i dopravu za dětmi.

Pokud byste chtěli pomoci přiblížit canisterapii i dalším dětem v regionu, můžete zaslat jakýkoli příspěvek na účet Občanského sdružení Kamínek v Jihlavě č. 198912180207/0100 u Komerční banky. Děkujeme.

Vytisknout