3/2005

Klubová výstava očima pozorovatele

Written by Jitka Hořáková on .

Rok s rokem se sešel a chovatelé, vystavovatelé, ale i obdivovatelé plemene novofundlandský pes měli opět možnost navštívit dvoudenní klubovou akci Pražského Novofundlandklubu.

Ani letos nebylo změněno místo konání této akce, které je naprosto vyhovující jak pro diváky tak pro vystavovatele a to je rekreační středisko v Praze na Džbáně. Velmi příjemnou tradicí je zahájení výstavy pozvednutím sklenic se šampaňským všemi přítomnými. Dalším nepsaným pravidlem na této výstavě je zahraniční rozhodčí. Letos to byla opravdu zajímavá osobnost z USA, pan Roger Frey. Dalším rozhodčím byl pan Adlt z České republiky. Oba dva dny jsem pečlivě sledovala jejich práci a byla jsem nadšena. Na všech vystavovaných zvířatech našli všechny vady, které opravdu měly a pokud byl majitel alespoň trochu soudný, měl šanci se o svém zvířeti dozvědět spoustu zajímavých kladných i záporných věcí. Co mě ovšem hodně zklamalo, byla prezentace většiny psů. Až na pár výjimek, které samozřejmě oba rozhodčí náležitě ocenili, byla většina zvířat velmi špatně předvedena. Myslím, že právě v této oblasti mají naši vystavovatelé co dohánět.

Jednou z novinek, kterou ovšem ani diváci ani vystavovatelé moc nevyužili, byla možnost nákupu různých druhů krmiv, hraček ale i kosmetiky pro psy.
Jednou z věcí, která mi zatím trochu schází, je využití dobrého ozvučení areálu. Myslím, že schopný komentátor by celou akci velice oživil.

Co mě ovšem mile překvapilo, byla naprosto skvělá a krásně otextovaná píseň o fundlácích. Myslím, že se hodnocení dá shrnout do jedné věty. Byla to pěkná klidná společenská akce, ale vždy je co vylepšovat.

Závěrem patří poděkování pořadatelům za dobrou práci, rozhodčím za objektivní posuzování a všem vystavovatelům a divákům za účast.

Vytisknout