Výcvik

Průběh výcviku vodních prací Hostouň

Written by Kateřina Halmichová on . Posted in Výcvikové akce

Průběh akce a foto z prodlouženého víkendu s NF psem v Hostouni 2009

 

 

Výcvik v Hostouni - srpen 2009

 


Letos jsme rozšířili naši rodinu o fundláckou holčičku Baboo Sheena Verpi, které říkáme Jessie. V rámci socializace pro ni hledáme stále nové podněty. Proto jsme se přihlásili na klubovou akci výcviku v Hostouni.

V klubu NF nejsme sice žádní nováčci, nyní máme již třetího fundláka, ale na takové akci jsme byli poprvé.

 

Přijeli jsme již ve čtvrtek večer, abychom se stačili rozkoukat. Po příjemném přivítání, letmém obhlédnutí místa a chlupatých i nechlupatých účastníků nám bylo jasné, že tu bude minimálně příjemně.

 

Naší Jessie, které v té době bylo 7 měsíců a byla nejmladším účastníkem výcviku,  rozkoukání trvalo déle. Dosud si myslela, že jediný nejhezčí chlupáč - fundlák je ona a najednou jich kolem ní bylo tolik a navíc ještě větší než je sama. I v noci, když jsem se probudila, Jessie seděla a obhlížela okolí.

 

Další dny probíhal střídavě výcvik na suchu a na vodě. Zajímavý pro nás byl především výcvik na vodě. Jessie sice od malička miluje vodu, doma na zahradě neustále likviduje kytky v malinkatém rybníčku na zahradě, kde si i potápí hlavu, ale na velkém rybníku dosud šla jen tak daleko, dokud voda nezačala šimrat na bříšku. Když jsme chtěli, aby plavala, museli jsme ji odnést dále od břehu. I když se tomu nebránila, přesto poté plavala zpět ke břehu. Při vodním výcviku v Hostouni jsme proto s napětím očekávali, jak bude reagovat.

 

Výcvik pod vedením pana Thomase Schreibera však byl profesionální. Jeho obětavá asistentka Yvonne si uměla získat důvěru psích cvičenců. Mnoho cenných rad jsme získali také od p. Šimka.

 

Naše Jessie nakonec plavala ve vodě, skákala z člunu, tahala lano a i když jsme jí občas museli pomoci, na začátečníka byla výborná. Velký vzor nejen ona ale i její páníčkové měli v ostatních zúčastněných, z nichž někteří pracovali ve vodě již jako profíci.

 

Večer jsme se při procházkách seznamovali s koňmi a kravami na okolních pastvinách.

V sobotu se přišlo podívat na výcvik několik chlapců s vychovatelkou z místního dětského domova, s kterými jsem se dala do řeči. Hráli si s Jessie, dávali ji příkazy a mazlili se s ní. Já jsem se snažila dětem říci co nejvíce o těchto skvělých chlupáčích a o psech jako takových. Bylo to moc příjemné setkání a při této příležitosti jsem začala přemýšlet o možnosti věnovat se s naší Jessie canisterapii.

 

Všechny tři dny panovala dobrá nálada. Naše bříška netrpěla žízní ani hladem, ba naopak na stole bylo plno dobrot a pivo se v pípě zdálo nekonečné. Bylo postaráno i o zdravotní dohled, což vyzkoušel i můj manžel při vyvrknutí kotníku. Příjemně překvapená jsem byla i sociálním zázemím.

 

Pro další akce bych navrhovala rozšířit program o společnou procházku i s fundláky do okolí a společné foto. Také bych přivítala společné hry našich fundláků spojených např. s přivoláním apod., prostě více příležitostí seznámení se přímo našich chlupáčů mezi sebou.

 

Akce uspokojila naše očekávání nejen v další socializaci Jessie, ale naučili jsme se nové věci, získali nové zkušenosti a prožili prodloužený víkend mezi fajn lidmi,  s kterými sdílíme společnou lásku k našim fundláckých kamarádům.

 

 

                                                                                                                             Milada Hesterini

 

 

V Hostouni, jak všichni víte, probíhal výcvik na „suchu" a vodních prací. Pro nás a Atíska to byla první zkušenost, která se velmi vydařila. Počasí nám přálo a nic nebránilo, aby Atísek začal zkoušet vodu. Z počátku malinko váhal, když spatřil tu plovoucí věc na vodě, tím myslím člun, zda vstoupit  do člunu či ne. Můj Atísek to však bral jako zábavu a proto za malou chvilku plnil vše, co ostatní Novofundláčci. Chtěl bych poděkovat panu Šimkovi, který se opravdu stará o výcvik psů, dělá  to s vervou a rád poradí, za to mu patří můj dík. Samozřejmě touto cestou děkuji všem, kteří se na akci podíleli. Také se mi velice líbila přátelská atmosféra a poté i kulturní vložka pana Bohouše Matuchy. Už teď se těším na další setkání.


                                                                                                      Zdraví Vás Jiří Svoboda a můj Atisek z Aše

 

 

 

Arani vpřed  Arani hop  Atík s páníčkem   Brífing před výcvikem ve vodě  Dumas v akci
 Hromadné nalodění psů  Hromadný výsadek  Další hromadný výsadek  Hynek s Anne Mary  Iva s Becky na surfu
 Iva s Becky nástup  Iva s Becky na vodě  Dumas a Becky- táta s dcerou  Jak se hrabe rybník  Jak se pleje rybník
 Jarka s Goldou  Kim s páníčkem  Mánek v akci s Anne Mary  Míra s Petrou  Petr s Dastym ve vodě
 Petra s Elin na surfu Petra s Elin nástup  Pobřežní hlídka Káťa a Mánek  Skok Arani  Radka plavání s Arani
Radka s Arani  Vysílání s lanem Golda  Vysílání s lanem Věra a Dumas   Nejmladší z Hostouně  Véna kontroluje holky
 Věra s Badem a Dumasem  Věra s Badem na surfu  Věra s Dumasem na vodě  Zdeňka s Dačim na surfu  Zdeňka s Barynou na surfu
 Večerní pohoda  Polední přestávka  Pohoda v Hostouni  Večerní posezení  Pauza
 Posezení  Večerní debata      

 

Vytisknout